Omgeving van de Hardangervidda

Noorwegen is een groot en uitgerekt land, tijdens een rondreis is het nooit mogelijk om alle hoogtepunten te zien. Zelfs als je een reis goed plant, is de kans aanwezig dat je wat hoogtepunten in de omgeving mist. Wij helpen je op weg door een paar bezienswaardigheden in de omgeving van de bergroute Hardangervidda voor je op een rij te zetten.
 

Rij over de Hardanger-route

Het voordeel van het zuidwesten en westen van Noorwegen is dat er meerdere prachtige toeristische routes bij elkaar in de buurt liggen. Vanaf de National Scenic Route Hardangervidda rij je eenvoudig door naar de Hardanger-route. Bij Eidfjord rij je door over de snelweg 7, die overgaat in weg 13. Bij Kinsarvik begint de route en hier rij je automatisch over als je de weg volgt.
 

Wandel naar de bekende rots Trolltunga

De Trolltunga is één van de meest gefotografeerde rotsen in Noorwegen en ligt bij nationaal park Hardangervidda. De op een uitstekende tong lijkende rots hangt op 700 meter boven een bergmeer, in totaal op 1100 meter boven zeeniveau. De rotsformatie is alleen voor ervaren wandelaars te bereiken, de 3 wandelroutes naar de Trolltunga zijn namelijk in totaal (heen en terug) tussen de 20 en 40 kilometer lang.
 

 

Stap aan boord van de Bergensbanen

Het is mogelijk om natuurgebied en bergplateau Hardangervidda vanuit een hele andere hoek te zien, namelijk vanuit de trein. De Bergensbanen is de treinlijn tussen Oslo en Bergen en gaat dwars door het gebied. De Hardangervidda is het hoogtepunt van de treinlijn, waar op 1222 meter boven zeeniveau het station Finse ligt. Met deze hoogte is het het hoogstgelegen treinstation van de lijn en tevens één van de meest hoogstgelegen van het land. Vlakbij ligt ook de Finsetunnelen, wat één van de langste treintunnels van het Noorwegen is.

Het is mogelijk om het hele treintraject te reizen, maar ook een deel. In de omgeving van Hardangervidda zijn de stations Geilo, Finse, Myrdal en Foss te vinden.
 

Myrdal en Flåmsbana

Het kleine dorpje Myrdal is vooral bekend vanwege het treinstation. Op het treinstation stopt onder andere de Bergensbanen, maar ook de Flamsbana. De beroemde Flåmsbana is de treinlijn tussen Myrdal en Flåm, een dorp in de Aurlandsfjord dat jaarlijks vele toeristen trekt. De Flåmsbana is beroemd omdat het in totaal 866 meter stijgt en een helling heeft van 1:18, waardoor het één van de steilste treintrajecten ter wereld is. Onderweg stopt de trein bij de Kjosfossen, een 225 meter hoge waterval direct langs de spoorlijn.