Over de toeristische route Hardangervidda
De toeristische route Hardangervidda is een 67 kilometer lange route in het zuidwesten van Noorwegen. Het is gelegen bij de Hardangervidda, dit is de hoogste bergplateau van Europa. Vanwege de ligging is de route hiernaar vernoemd.
De 67 kilometer lange route loopt van Haugastøl naar Eidfjord en is op de wegenkaarten te vinden als Riksveg 7, oftewel snelweg 7. Deze gehele weg is ruim 385 kilometer lang, de route beslaat dus slechts een deel van deze weg.
Hoogste bergplateau van Europa
De Hardangervidda is de hoogste bergplateau van Europa. Het centrale gedeelte van het gebied ligt op 1200-1400 meter hoogte en diverse bergtoppen in het gebied reiken tot bijna 1900 meter hoogte. De toeristische route Hardangervidda gaat over het bergplateau heen en ligt op het hoogste punt op 1250 meter boven zeeniveau.
Hardangervidda is sinds 1981 tevens een nationaal park. Het Hardangervidda Nasjonalpark beslaat slechts een deel van de Hardangervidda, namelijk 3422 vierkante kilometer. Het gehele natuurgebied is ongeveer 8000 vierkante kilometer groot. Het nationale park is het grootste van Noorwegen en eenvoudig te bezoeken vanaf de toeristische route. De route gaat niet door het nationale park, maar erlangs. De Noren laten auto’s niet toe in de nationale parken, daarom gaan de vele toeristische routes langs de gebieden.
Bijzondere tunnels, paden en uitkijkpunten
De toeristische route Hardangervidda kenmerkt zich niet alleen door het hoogste bergplateau van Europa, ook door bijzondere valleien en prachtige watervallen. Eén van de bekendste watervallen van Noorwegen, de Vøringsfossen, ligt ook langs de route en kan worden bezocht.
De weg over de Hardangervidda werd pas begin vorige eeuw aangelegd, maar waarschijnlijk trokken er al duizenden jaren mensen over het hoogste bergplateau van Europa. De meeste delen van weg 7 zijn ook aangelegd op de originele paden, waardoor weggebruikers regelmatig eeuwenoude paden gebruiken.
Mooiste toeristische routes van Noorwegen
De route is officieel één van de mooiste routes van Noorwegen. De wegen in het land passeren prachtige en bijzondere natuur en vele hoogtepunten, daarom is de Noorse overheid eind vorige eeuw gestart met een pilot om bepaalde routes uit te lichten als toeristische routes. Na de succesvolle pilot zijn in 2005 in totaal 18 routes aangewezen als National Scenic Route. Deze National Scenic Routes zijn de mooiste routes van het land en laten de hoogtepunten en tevens diversiteit van het Noorse landschap zien.
Tijdens een rondreis zijn in het zuidwesten en het westen van Noorwegen eenvoudig meerdere National Scenic Routes te combineren. Er liggen hier namelijk meerdere routes bij elkaar in de omgeving, waaronder de toeristische route Hardanger (➚) bij de Hardangerfjord.
Hele jaar geopend
Noorwegen staat bekend om de fjorden, prachtige natuur en ook de sneeuw die er in de wintermaanden valt. Op het bergplateau Hardangervidda valt in de winter ook veel sneeuw, toch blijft de Riksveg 7 geopend voor het wegverkeer. Vele andere toeristische routes worden in de wintermaanden afgesloten vanwege de vele sneeuwval, echter zijn dit wegen die niet noodzakelijk zijn voor inwoners. De Riksveg 7 is een belangrijke weg in de regio en wordt daarom sneeuwvrij gemaakt, zodat deze het hele jaar door begaanbaar is. Wel kan het zijn dat in de winterperiode de weg korte periodes dicht is om de sneeuw van de weg te halen of dat je alleen in colonne over de hoogvlakte mag rijden. Bij echt gevaarlijke omstandigheden zal de weg worden afgesloten.
Wandelen en fietsen
Het berggebied en nationale park Hardangervidda zijn zeer geliefd bij wandelaars en fietsers. Niet alleen vanwege de prachtige omgeving, maar ook vanwege de uitdagingen die het biedt.
In de omgeving zijn er talloze mogelijkheden voor het maken van wandeltochten. Je kan kiezen om een korte wandeling te maken naar één van de vele bergmeren, maar ook om een meerdaagse wandeling door het gebied te maken. Voor overnachtingen zijn er langs de toeristische route Hardangervidda en in het nationale park toeristenhutten. Wandelaars kunnen tevens bij Fossatromma een wandeling over de oude weg en het oude pad uit 1872 maken naar de wereldberoemde waterval Vøringsfossen.
Fietsen door het natuurgebied en over het bergplateau is een geweldige ervaring en mooie uitdaging. In de zomerperiode, het hoogseizoen, moet wel worden uitgekeken voor het vele wegverkeer. Een fietstocht kan beter voor of na het hoogseizoen worden gepland of anders in de vroege ochtend of avonduren. Vlakbij de waterval Vøringsfossen ligt de smalle en steile vallei Måbødalen, waar de toeristische route Hardangervidda ook doorheen gaat. Voor fietsers is dit echter verboden. In de vallei zijn meerdere tunnels en fietsers mogen hier niet doorheen.