Route en bezienswaardigheden Hardangervidda-route

De 67 kilometer lange Hardangervidda-route gaat over het gelijknamige bergplateau. Op het hoogste punt ligt de route op 1250 meter boven zeeniveau. De route zelf is al een hoogtepunt, maar gaat ook nog langs diverse andere hoogtepunten die de route nog specialer maken.

De bezienswaardigheden staan op rij van Haugastøl naar Eidfjord, maar de Hardangervidda-route kan uiteraard ook in andere richting worden gereden.

Lees meer over de toeristische route Hardangervidda >
 

Bergplateau Hardangervidda

De Hardangervidda-route draait natuurlijk om het hoogte bergplateau van Europa, de route is er zelfs naar vernoemd. Hardangervidda is tevens een 8000 vierkante kilometer groot natuurgebied, waarvan een deel het grootste nationale park van Noorwegen vormt.

De natuur van het gebied is bijzonder, maar Hardangervidda staat ook bekend om de dieren die er leven. Er leeft een gevarieerd aantal vogelsoorten, maar het is vooral bekend vanwege de vele wilde rendieren die er leven. Soms wordt in de winterperiode de route afgesloten vanwege de vele rendieren, zodat deze even rustig kunnen grazen.
 

 

De waterval Vøringsfossen

Eén van de bekendste watervallen van Noorwegen is gelegen langs de Hardangervidda-route, namelijk de Vøringsfossen. De 182 meter hoge waterval stort het water vanaf het bergplateau naar beneden in de vallei Måbødalen. Niet alleen de waterval zelf is indrukwekkend, ook het uitkijkpunt en de loopbrug naar de waterval toe. Hiervandaan heb je niet alleen een prachtig uitzicht op de indrukwekkende Vøringsfossen, maar ook op de omgeving.

Het is ook mogelijk om de Vøringsfossen vanuit de vallei te bekijken. Parkeer de auto bij Fossatromma en loop via de oude weg en het oude wandelpad uit 1872 naar de Måbødalen-vallei. De wandeling duurt ongeveer 30 minuten.
 

De smalle en steile vallei Måbødalen

De vallei Måbødalen loopt van Eidfjord tot aan het bergplateau Hardangervidda en is bekend omdat het een smalle vallei is met steile bergwanden. Al eeuwenlang lopen er wegen door de vallei heen en in 1780 zijn er 1500 treden gemaakt zodat de vallei makkelijker kon worden betreden. In 1916 is de weg naar Fossli geopend, die indruk maakt met het bijzondere metselwerk. Het is mogelijk om over de oude weg te wandelen.

Tegenwoordig loopt de Hardangervidda-route ,op kaarten aangegeven als Riksveg 7, door Måbødalen via een aantal tunnels. In deze tunnels maak je meerdere bochten, waaronder vlakbij de Vøringsfossen zelfs een bocht van bijna 360 graden. Rondom de tunnels zijn meerdere parkeerplaatsen met uitkijkpunten te vinden, het is zeker de moeite waard om hier een stop te maken en even te genieten van het prachtige uitzicht.
 

Het bezoekerscentrum in Eidfjord

Via het hoge bergplateau en de smalle, diepe vallei komt de weg uit bij het dorp Eidfjord. Dit is het eindpunt van de Hardangervidda-route. In het dorp ligt ook het Hardangervidda Natursenter een museum met tentoonstellingen over het bijzondere natuurgebied. Ook zijn er diverse opgezette dieren te zien. Het museum is het officiële bezoekerscentrum van het nationale park.